Deventer ondernemers in actie voor Oekraine

Geplaatst op 29-03-2022  -  Categorie: Algemeen

Deventer ondernemers laten de handen wapperen voor Oekraïne

De kracht van de stad in actie!
We zien dagelijks de ellende die de mensen in Oekraïne overkomt. Miljoenen vluchtelingen zijn op de vlucht voor het geweld. In Deventer wordt ook meegedacht en gewerkt aan de opvang van vluchtelingen uit de Oekraine. Vastgoedondernemers Meindert Pesman en Gabriel Bosch van 1618Vastgoed dachten na wat zij kunnen doen. In hun vastgoedportefeuille zit het leegstaande kantoorpand Keulenstraat 18. Ze besloten dit aan te bieden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Gezien de urgentie om snel woonruimte aan te kunnen bieden was het snel gereed maken van een kantoorpand voor bewoning nodig. Een consortium van vele Deventer bedrijven is vervolgens in actie gekomen om de klus te klaren.

Klus van 3 maanden in 2 weken
We spreken met projectleider van de verbouwing Rudie Jansman. Rudie is één van de organisatoren van het bekende Kennisfestival in Deventer. De gemeente vroeg hem of hij, gezien zijn organisatietalent, de verbouwklus wilde klaren. Rudie: “de uitdaging is groot, maar voelde directe goed. Ik heb mezelf twee weken vrij kunnen spelen om de klus belangeloos op te pakken. De uitdaging is een verbouwing die normaal staat voor drie maanden, nu in twee weken te realiseren. In dat in een tijd waarin bouwbedrijven en installatiebedrijven al volle orderportefeuilles hebben.
Vanuit de eerste warme ondernemerscontacten werden de eerste bedrijven benaderd. Daarna ging het snel. De bereidheid om mee te denken en vooral mee te werken is groot. Bedrijven belden elkaar en ook meldde zich veel vrijwilligers om te helpen. In het kernteam, wat snel werd gevormd, werd samen met Anneke van Dijk van Verhaal met Impact, Melanie Hofstede en Bridget Wiersum de taken en activiteiten snel in kaart gebracht en verdeeld.

Plek voor 200 vluchtelingen
Het tweelaagse gebouw is gebouwd als kantoor en vele zaken waren nodig om hier 200 vluchtelingen te kunnen huisvesten. Grote ruimten moesten opgedeeld worden om kleinere slaapeenheden mogelijk te maken. Een keuken is nodig, sanitaire voorzieningen zoals douches ontbraken en ook  bedden, matrassen, kasten, WIFI, fietsen, tafels en stoelen waren nodig om het bewoonbaar te maken.
Onbezoldigde hulp
Rudie: “het is hartverwarmend om te zien hoe snel en onbezoldigd er gereageerd wordt door bedrijven en ook door de 150 vrijwilligers die in de verbouwingsperiode actief waren. Veel hulp is zonder te vragen spontaan zelf aangeboden. Bedrijven gingen hun warme relaties benaderen voor extra hulp en daardoor kon snel opgeschaald worden”. 
onderkant-banner-skyline-deventer